Nezamjenjiva uloga u distribuciji i najsigurnija veza između dobavljača i partnera

31.12.2022.

Igor Jurican i Nina Trgovac

Ingram Micro je zauzeo nezamjenjivu ulogu u distribuciji i najsigurnija je veza između svojih dobavljača i partnera što rezultira mjerljivim doprinosom u rastu, razvoju i profitabilnosti. U svakodnevnoj ponudi ima oko 80 posto IT proizvoda koje nudi svojim partnerima. Globalni lider u IT tehnologiji, svoj ured u Hrvatskoj pojačao je u Odjelu “Ingram Micro Physical Security and Networking” koji u portfelju ima proizvođače Cambium Networks, Axis Communications i Milestone Systems. U Ingramovom timu su za spomenute vendore zaduženi Igor Juričan i Nina Trgovac, uz marketinšku podršku kolege Mateja Filipovića.

Što je aktualno u Cambiumovoj ponudi od bežičnih širokopojasnih i Wi-Fi rješenja, a što vendor planira plasirati iduće godine od noviteta?

Cambium asortiman obiluje raznovrsnim rješenjima za razne primjene u mnogim tržišnim vertikalama. Aktualna su profesionalna Wi-Fi bežična rješenja s naglaskom na Wi-Fi 6/6E standard koja dolaze s više radijskim softverski definiranim (SDR) sučeljima, preklopnici, više-gigabitna rješenja za povezivanje dvije ili više udaljenih lokacija što je često primjena u telekom sektoru, projektima videonadzora, zaštiti perimetra i slično. Slijedeća godina donijet će Wi-Fi 7 generaciju bežičnih uređaja, agregacijske preklopnike, veći asortiman rješenja za kibernetičku sigurnost, novu generaciju rješenja za fiksni širokopojasni pristup u 5 GHz i 6 GHz frekvencijskom području, te kapacitivna poboljšanja u 5G mrežama, konkretno u 3 GHz i 26-28 GHz frekvencijskim područjima.

S Cambiumom ste ove godine održali niz prezentacije za partnersku mrežu u Hrvatskoj i susjedstvu. Što je prezentirano jesenas u seriji partnerskih evenata?

Ova godina obilježena je s deset partnerskih radionica u proljetnom i jesenskom dijelu na kojima smo predstavljali cijeli asortiman Cambium Networks rješenja – Wi-Fi, L2/L3 preklopnike, vatrozid, rješenja za fiksni širokopojasni pristup i projekte video nadzora, pogodnosti u partnerskom programu, a predstavili smo i specijalizirane Cambium programe koji osiguravaju partnerima veću konkurentnost kroz zaštitu projekata i bolju strukturu cijena. Partneri vide velike prednosti u radu s Cambium Networks rješenjima s obzirom na to da se rješenja nadopunjavaju, a pokrivena su jednom upravljačkom i nadzornom platformom u Cloudu ili On-Premise (virtualizacija) što osigurava veću konkurentnost, kvalitetniji pristup projektnim izazovima i jednostavnije održavanje.

Interes partnera i tvrtki za Cambium rješenjima ide od rješenja Wi-Fi povezivosti, kibernetičke sigurnosti, povezivanja poslovnih i rezidencijalnih korisnika visokim kapacitetima, pružanja internet usluga ili povezivanja nadzornih kamera i SCADA sustava. U pogledu Ingramove distribucije, što je od Cambiumovih rješenja najtraženije na tržištu Adrije?

Odnos je pola-pola između ponude enterprise rješenja poput Wi-Fi, preklopnika i SD-WAN sigurnosnih rješenja koja koriste gradovi, općine, hoteli, kampovi i sveučilišta, te rješenja za fiksni širopojasni pristup koja su korištena u telekom sektoru za povezivanje poslovnih i rezidencijalnih korisnika, u projektima video nadzora, te u poslovnim izazovima državnih službi kao što su policija, vojska, vatrogasci, elektroprivrede, vodovodi i drugi. Oba segmenta ubrzano rastu u cijeloj regiji i otvaraju brojne poslovne prilike.

Igore, radili ste u firmi koja je distributer komunikacijskih rješenja, u A1 Hrvatska u ICT-u sa drugim vendorima, što Cambium čini drugačijim od drugih?

U ovom trenutku kao i posljednje dvije godine Cambium Networks je najagilniji proizvođač telekomunikacijskih rješenja na tržištu. Brzo se i s lakoćom prilagođava tržištu i sluša potrebe partnera pa čak i krajnjih korisnika. Rekao bih da imamo vrhunske proizvode u ponudi, zaokruženi asortiman i agilnost proizvođača koja je omogućila nama kao distributeru da imamo značajan lager opreme bez dugih rokova isporuka čime možemo zadovoljiti sve potrebe naših partnera odmah ili u vrlo razumnom roku.