60 GHz spektar za pouzdanije veze u povezivanju nadzornih kamera

9.1.2023.

Europske zemlje prihvatile su posljednji nacrt ETSI standarda EN 303 722 koji se odnosi na frekvencijski pojas 57-71 GHz i radijske uređaje za širokopojasni prijenos podataka. Frekvencijski pojas od 60 GHz može se u većini EU zemalja koristiti bez naknade u vanjskim okruženjima za radijske veze točka-točka, točka-više točaka i mesh primjene u projektima video nadzora, osiguranju perimetra ili jednostavno povezivanju dvije ili više lokacija pouzdanim visokopropusnim vezama.

Cambium Networks cnWave 60 GHz rješenje dizajnirano je za isporuku pouzdanih brzina nalik optičkim vlaknima uz znatno niže troškove investicije i održavanja. Nedavno je predstavljen novi model V2000 kao dodatak portfelju koji sada pokriva uspostavu bežičnih komunikacijskih veza na zračnim udaljenostima od 50 metara do 2.5 km. Ovim tehnološkim prodorom Cambium osigurava visoko propusne radijske veze do 5.5 Gbps uz izuzetno nisku latenciju i tehnike izbjegavanja smetnji. Uređaji dolaze u kompaktnoj veličini što znači da se lako postavljaju na uličnu rasvjetu ili pročelja raznih objekata uz visoku razinu diskrecije. Frekvencijski opseg od 60 GHz donosi čist spektar bez smetnji koje su dominantne u 2.4 GHz i 5 GHz pojasu što utječe na pouzdanost radijskih veza kojima se prenose naprimjer sadržaji nadzornih kamera. Drugim riječima čišći spektar znači veće razine modulacija, brži pristup mreži i bolje korisničko iskustvo.

Cambium 60 GHz FWA

Primjene 60 GHz bežičnih veza

cnWave 60 GHz rješenja koriste se za okosnicu mreže visoke propusnosti, za mreže pametnih gradova, za povezivanje Wi-Fi pristupnih uređaja na otvorenim prostorima, trgovima, šetnjicama te općenito frekventnim lokacijama, ili u povezivanju video nadzornih kamera visoke rezolucije, a sve uz djelić cijene žičanih mreža. Također je idealan dodatak pružateljima usluga koji trebaju isporučiti simetrične performanse što je posebno kritičan zahtjev u današnjem okruženju rada od kuće.

Cambium 60 GHz FWA

Više od kapaciteta

Osim visokih propusnosti i niske latencije, cnWave uređaji imaju dva Ethernet sučelja od kojih je jedno PoE-izlaz putem kojeg se može napajati dodatni vanjski uređaj na lokaciji poput nadzorne kamere, Wi-Fi pristnopnog uređaja, LoRA bazne stanice ili nekog drugog PoE uređaja što je vrlo praktična karakteristika. Podržani TDD/TDMA pristup kanalu i GPS sinkronizacija radijskih uređaja na istoj lokaciji ili geografski doslociranim lokacijama osnova su za skalabilnost mreža, pogotovo u urbanim sredinama. Sinkronizirani sustav smanjuje razinu međusobnih smetnji i maksimizira ponovnu upotrebu istih frekvencijskih kanala što ga čini visoko učinkovitim.

Cambium 60 GHz FWA