5G za fiksni širokopojasni pristup

19.6.2020.

U suradnji s medijskim partnerom BUG d.o.o., održali smo Mreža Smart Day (MSD29), a tema je bila 5G za fiksni širokopojasni pristup.  Uvodno predavanje održao je Kristijan Fabina, Cambium Networks; Direktor prodaje, strategije i razvoja, Adria regija, Bugarska, Turska, Gruzija, Katar. Prezentacija je obuhvatila pregled rješenja u 3.5 GHz, 5 GHz, 60 GHz i 26-28 GHz frekvencijskom području za razne primjene poput povezivanja rezidencijalnih i poslovnih korisnika, kao okosnica mreže za povezivanje udaljenih lokacija visokim kapacitetima, za projekte video nadzora i sigurnosti perimetra.

Kristijan Fabina, Direktor prodaje i poslovnog razvoja Cambium Networks

Uslijedila je panel diskusija koju je moderirao Oleg Maštruko, glavni urednik Mreže. Sudjelovali su: Marijan Rengel, CEO Pro Ping Telekoma; Hrvoje Katičić, CEO tvrtke O Telekomunikacije (bivši Novi Net) i suvlasnik Orion Telekoma u Srbiji; Slaven Božo, viši stručnjak za razvoj novih usluga, Odašiljači i Veze; dr.sc. Ana Katalinić Mucalo, pomoćnica ravnatelja, HAKOM; te Kristijan Fabina, iz Cambium Networksa.

Diskusija je bila dinamična i pokrila niz aspekata uvođenja novih 5G broadband tehnologija u Hrvatskoj. „Moramo pristupiti što bržem korištenju europskih fondova za izgradnju optičke telekomunikacijske infrastrukture i primjena novih tehnoloških rješenja.“ – rekao je Slaven Božo. Marijan Rengel požalio se na neke procedure i regulativu vezano za broadband u ruralnim područjima, što je primarni predmet interesa njegovog malog regionalnog telekoma.

“S Fixed Wireless Access rješenjima može se i u ruralnim i rijetko naseljenim područjima gdje ne postoji komercijalni interes za izgradnjom optičke infrastrukture omogućiti pristup Internetu do 100 Mb/s” rekao je Rengel dodavši kako je Pro Ping Telekom takvu tehnologiju primijenio na sjeveru Hrvatske te u dijelovima Slavonije.

Hrvoje Katičić ukazao je na opasnost da telekome u regiji napusti znatan segment radne snage, ukoliko efikasna regulativa i privlačenje novca od fondova i investirora ne pokrene novi ciklus razvoja.

Ana Katalinić Mucalo iz HAKOM-a uspješno je branila boje najvažnijeg državnog tijela kada su u pitanju nove (i stare) telekomunikacijske tehnologije, obećavajući efikasniji pristup u regulatornom segmentu, i razumijevanje za sve dionike procesa uvođenja 5G u Hrvatskoj. “Sve je veći interes telekoma za nova rješenja u proširenju telekomunikacijske mreže a Hakom kao regulator nastoji oslobađanjem od naknade za mrežu omogućiti pristup internetu u područjima gdje nema komercijalnog interesa za izgradnju telekomunikacijske infrastrukture.”

Panel diskusija, Cambium Networks

Zašto 5G?

Potražnja krajnjeg korisnika za većom potrošnjom prometa pokreće potražnju za većim kapacitetom za podršku svakoj osobi s više uređaja i stalnu automatizaciju domova i tvrtki. Kako sve više ljudi uključuje povezanost u svoj svakodnevni život, javlja se potreba za pristup mrežama većim kapacitetima kod kuće, na poslu i između lokacija. Zbog svojstvenih nižih troškova rada, kratkog vremena instalacije i nižih troškova opreme, bežična će mreža i dalje biti tehnologija izbora za mrežne operatore i pružanje velikih kapaciteta u pristupnoj mreži, rekao je u uvodnom predavanju Cambium rješenja za 5G svijet direktor prodaje, strategije i razvoja za Adria regiju, Bugarsku, Tursku, Gruziju i Katar Cambium Networksa Kristijan Fabina.

Cambium Networks portfelj rješenja sastoji se od nekoliko naprednih mikrovalnih radijskih sustava u konfiguraciji točka-više točaka uz visoku propusnost po sektoru. cnRanger je LTE portfelj rješenja za fiksni širokopojasni pristup u 2.3-2.7 GHz frekvencijskom opsegu. Značajno povećava domet i pokrivenost signalom, a istovremeno smanjuje trošak i kompleksnost u odnosu na tradicionalne LTE mreže uklanjajući potrebu za EPC (Evolved Packet Core) skupim i kompleksnim serverima. cnVision je iskorak tvrtke Cambium Networks u industriji videonadzora. cnVision portfelj rješenja služi kao bežična okosnica mreže u povezivanju nadzornih video sustava u točka-točka ili točka-više točaka konfiguraciji.

PMP450 cnMedusa platforma za 5G svijet

PMP450m (cnMedusa) platforma bazirana je na FPGA (Field-programmable gate array) i SoC (system on a chip) platformi i osigurava propusnosti od 300 Mbps do 1+ Gbps. Ta platforma je tržišni predvodnik u masivnoj MU-MIMO tehnologiji, sposobnosti bazne stanice da komunicira s do sedam (7) korisničkih uređaja istovremeno i značajno podiže kapacitet sektora u maloj širini kanala. Fleksibilnost radio performansi osigurana je adaptivnom modulacijom i kodiranjem kao i niskom latencijom. Taj radijski sustav dostupan je u 3.3 – 3.9 GHz i 5 GHz i najčešće se koristi za fiksni širokopojasni pristup i projekte video nadzora.

5G za fiksni širokopojasni pristup
5G za fiksni širokopojasni pristup
5G za fiksni širokopojasni pristup
5G za fiksni širokopojasni pristup